Follow by Email
Facebook

Transformatieproces model (TPM)

Het TPM is een praktische methode om achtergronden van gedrag bloot te leggen
Daarmee is het TPM één van de krachtigste methode van Impeccable Leadership. Het TPM helpt om  inzicht te verwerven in diepere oorzaken van belemmeringen die daardoor effectiever kunnen worden aangepakt. In ons gedrag sluipen patronen waarvan een deel onze ontwikkeling en succes remt.

In zijn onderzoek ‘Hoe managers onbewust verandering blokkeren’ (2011)* laat Arend Ardon zien dat het vaak onbewuste aannames zijn die ons in de problemen brengen. Mensen willen als het spannend wordt graag de boel ‘onder controle’ houden. Dat doen we door inhoudelijk te blijven en niet te melden wat we merken, denken en voelen. Het gevaar dat we lopen is dat we strategieën van gedrag ontwikkelen die suboptimaal zijn. We draaien om de hete brei heen. Wat het risico van ‘verborgen kosten’ met zich meebrengt; afstand, onvrede, wantrouwen en gebrek aan innovatie.

Samen reflecteren op gedrag geeft een enorme impuls aan onderling vertrouwen en effectiviteit
En daarmee stimuleer je de samenwerking en performance van het team. Het TPM toepassen, in een proces van verbinding met een gestructureerde dialoog, brengt verrassende resultaten. Stap voor stap verken je op een verdiepende manier wat een groep geneigd is om te doen onder druk van de dagelijkse praktijk. En daarnaast ontstaat inzicht wat de groep geneigd is om te vermijden en wat het effect daarvan is. Dat gezamenlijke proces maakt duidelijk wat nodig is om een echte verandering tot stand te brengen. Dit vormt een specifieke uitdaging voor ontwikkeling. Het geeft vooral inzicht in eigen functioneren door de onderlinge verbanden tussen gedrag en aannames in kaart te brengen. Hierdoor ontstaat er een nieuw perspectief. Het niveau van commitment is bovendien ook ongekend groot wanneer je met het TPM werkt. Dit komt omdat het hele team betrokken is bij de verkenning en opstellen van de aanpak.

‘Kritieke momenten’ in het primaire proces en mogelijke ‘problemen’ in de praktijk?
De stapsgewijze aanpak (gestructureerde dialoog) loopt via een aantal vragen zoals bijvoorbeeld:

  • Van welke problemen wil je af?
  • Waar wil je naartoe?
  • Wat levert je dat op?
  • Wat is hiervoor nodig?
  • Wat ben je geneigd om te doen onder druk?
  • Wat ben je geneigd om te vermijden onder druk?
  • Wat heb je te leren?

Wil je nu met je team een waardevolle ervaring opdoen met het TPM?
Klik dan hier. 

* Ardon, A. (2011). Doorbreek de cirkel: Hoe managers onbewust verandering blokkeren. Business Contact. 

Andere blogs