Follow by Email
Facebook

ILS maakt leidinggeven tot iets wat je als het ware kunt vastpakken

Het gedachtengoed van ILS (Impeccable leadership) raakt de fundamentele kern van leiderschap. Leiderschap gaat over samen met anderen tot doelrealisatie komen. Hoe doe je dat? Welke rol speel je hierin als leidinggevende?  En hoe verhouden rollen zich tot het team waarmee je tot resultaten moet komen.

Allemaal vragen waarmee ik leidinggevenden zie worstelen. Dilemma’s die op het pad van iedere leider komen en vragen om antwoorden: Versnellen of juist vertragen, financieel resultaat korte termijn versus lange termijn duurzame ontwikkeling, teamspirit of juist individuele creativiteit, directief of democratisch.

Het mooie aan het ILS gedachtengoed vind ik de relatie die het legt tussen de verschillende dimensies die een rol spelen in dit vraagstuk. Namelijk je persoonlijke ontwikkeling als leider, de verschillende leiderschapsrollen die je kunt spelen, de teamdynamiek, het doel dat gerealiseerd moet worden. Verbonden door drie besturingslijnen die de richting aangeven en je helpen te verbeelden wat op welk moment het meest geëigend gedrag is om te komen tot effectief resultaat.

Als verbeelder van verandering krijg ik op dit moment de meeste inspiratie uit de “verticale lijn” in het model: het taakstellend kader verbinden aan de actieve teamfase. Dit doet een beroep op de maximale verbeeldingskracht van zowel het team als de leidinggevende om van sterke spelers naar een sterk team te gaan dat dilemma overstijgend kan denken en handelen.

You can’t be what you cannot see…

Door het gebruik van het ILS gedachtengoed wordt leidinggeven en doelen realiseren weer iets wat je als het ware kunt vastpakken. Waar je woorden aan kunt geven en waardoor je spelers en hun rollen herkent. Waarmee je ook je eigen voorkeurstijl kunt achterhalen en aan een kritische blik kunt onderwerpen: hoe effectief is mijn gedrag in deze situatie?

Erna ter Weele

Andere blogs