RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

‘ILS goes Prague’ (dutch)

De gouden stad aan de rivier de Vltava. Praag, de hoofdstad van Tsjechië. Het land van schrijvers zoals Kundera en Havel. Van componisten als  Smetana, Dvorak en Mahler. En van de grondlegger van de psychoanalyse, Sigmund Freud. Wie in Praag arriveert komt terecht in een sprookjesachtige atmosfeer. De Karelsbrug met op de achtergrond de kathedraal. Alles door de eeuwen heen in tact gebleven. Een lust voor het oog.

Maar wat gaat er in dit rijke culturele land schuil achter de schermen in het bedrijfsleven en overheidsinstellingen? In mijn werk als organisatieadviseur en trainer zie ik gedrag van directies (zowel in het bedrijfsleven als bij overheidsinstellingen) dat zich kenmerkt door voorzichtigheid, achterdocht en conflict vermijdend gedrag. Dit gedrag is in het postcommunistische Tsjechië diepgeworteld en versterkt door de privatisering in de jaren negentig. Een van de effecten van dit gedrag is dat organisaties aan flexibiliteit hebben ingeboet waardoor initiatieven moeilijk tot wasdom komen. Het contact met emotie en het gevoel is grotendeels verbroken waardoor men in een vicieuze cirkel terecht is gekomen die is gebaseerd op rationele intellectuele beslissingen.

De vraag is nu, wat hebben het bedrijfsleven en de overheid instellingen nodig voor een volgende stap in ontwikkeling? Vertrouwen, het tonen van emotie en openheid als basishouding waardoor authenticiteit ontstaat. Leadership met compassie vanuit het hart. Makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe gaan we dit aanpakken? De zoveelste training in assertiviteit en leiderschap die uiteindelijk weer niets oplevert? Nog meer kennis overdragen over hoe we ons als leider zouden moeten gedragen? Nee dat is contraproductief. Laten we eens kijken wat onze klanten ervan weerhoud vanuit het hart en authentiek op te treden als leider.

De sleutel is persoonlijke ontwikkeling en diep inzicht in onszelf en de ander wat leidt tot wederzijds begrip hetgeen de atmosfeer positief ten goede komt. Uitzonderlijke resultaten komen tot stand op basis van een goede atmosfeer. Met andere woorden diepinzicht in onszelf en de ander leidt uiteindelijk tot uitzonderlijke resultaten. Door middel van NLP trainingen hadden we reeds lang ervaring in deze trajecten aan individuen en groepen. Het bedrijfsleven vraagt echter een andere toenadering.

Jaren geleden ben ik in contact gekomen met Frits Wilmsen als cursist op een van zijn Impeccable leiderschapstrainingen. Als ik dit proces tijdens de training zou samenvatten dan staan impact, compassie en authenticiteit centraal. Deze aanpak was exact waar we naar op zoek waren voor onze klanten aangezien onze eigen missie is het actief bijdragen aan nieuw bewustzijns ontwikkeling bij onze klanten in Tsjechië. Hierdoor zijn we een samenwerking aangegaan met het platform Impeccable leadership door kennis en ervaring te delen. De in de impeccable methode gehanteerde modellen zijn op het eerste gezicht eenvoudig, maar zijn diepgaand en zetten fundamentele veranderingsprocessen in gang op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Inmiddels hebben vele bedrijven met succes deelgenomen aan de verschillende leiderschapsprogramma’s  die zijn ontwikkeld vanuit Impeccable leadership. Hetgeen het wederzijds begrip binnen deze bedrijven ten goede is gekomen waardoor de atmosfeer is verbeterd en een positief effect heeft op de bedrijfsresultaten. In Tsjechië is er een enorm potentieel voor leiderschapstrainingen en worden door het bedrijfsleven na de nodige diepgewortelde achterdocht zeer goed ontvangen. We zijn dankbaar dat we op deze wijze ons steentje bij mogen dragen aan de ontwikkeling van ons schitterende land.

Tom Sova

Andere blogs