Follow by Email
Facebook

De beste plek om te werken

‘Ik denk inderdaad dat onze trainingen bij FP&P beslissend zijn geweest voor het winnen van deze prijs.’

In de virtuele prijzenkast van Impeccable leadership staat een prachtige trofee. Het is de verdienste van Jeroen van Zelst. In 2007 was hij algemeen directeur bij Andarr. Een van de bedrijven die met Impeccable leadership aan de slag ging en er mooie resultaten mee behaalde.

 Voor het gedachtengoed ‘Impeccable leadership’ een geweldig opsteker. Inmiddels is Jeroen al weer mijlen verder op zijn leiderschapsreis naar excellence…

Andarr is een IT- en organisatieadviesbureau met ruim zeventig adviseurs. Ongeveer een derde van hen heeft bij FPnP trainingen in onderhandelen en in leiderschap gevolgd. Sommige trainingen waren gezamenlijk, andere individueel. In mei 2007 heeft Andarr de ‘Great place to work’-prijs gewonnen voor de prettigste plek om te werken in de Professional Services sector in Europa. Jeroen van Zelst van Andarr vertelt over zijn ervaringen met trainingen onderhandelen en leiderschap van FPnP en wat die Andarr hebben opgeleverd.

‘Deelnemers worden zelf verantwoordelijk gemaakt voor het rendement van de training. Daarbij wordt tijd vrijgemaakt voor het laten ‘landen’ van de lessen uit de training. Iedere deelnemer wordt namelijk persoonlijk uitgenodigd om te beseffen, te verwoorden en te doen wat nodig is om de training tot een succes te maken. Het kan gaan om heel verschillende dingen: een boswandeling maken, een boek lezen, nog een persoonlijk gesprek met de trainer volgen, een nieuwe case uitvoeren. Het is een open vraag, dus je komt niet weg met gemeenplaatsen. Het dwingt je om goed na te denken’.

Ervaring met trainingen heeft Jeroen genoeg. ‘Ik heb veel trainingen gevolgd bij andere bureaus, maar alleen FPnP bleek in staat om cursisten ertoe te brengen of hen zodanig te begeleiden dat ze ook werkelijk het geleerde duurzaam in praktijk gingen brengen. De trainers van FPnP doen meesterlijk werk: ze zijn rustig en integer. Net als ook wel in andere trainingen gebeurt, worden deelnemers uitgenodigd samen een rollenspel te spelen over een dilemma of een vraag. Die gesprekken worden op video opgenomen, zodat de trainers en de andere deelnemers na afloop het gedrag van de gesprekspartners kunnen analyseren. Jeroen: ‘Wat me bevalt aan de trainers van FPnP is niet alleen dat ze veel details van het gedrag van mensen zien en benoemen, maar ook dat ze de cursisten daarmee op een heel integere manier confronteren. Ze hebben weinig tijd nodig om je op een respectvolle manier diep inzicht in je eigen gedrag te geven’.

De training heeft Jeroen ertoe aangezet zijn manier van leidinggeven te veranderen. ‘Ik werk hier met drie partners. Allemaal hebben we van nature de neiging onze mensen te ‘sponsoren’, wat een grote mate van zelfstandigheid van je medewerkers vraagt. Tijdens de trainingen van FPnP kwam ik er achter dat onze medewerkers iets anders nodig hadden: ‘onderwijzers’, oftewel leidinggevenden die relatief veel instructie geven. Dit verschil in ‘vraag en aanbod’ leidde binnen ons bedrijf tot miscommunicatie, gebrek aan sfeer en uiteindelijk zelfs tot een verzuurde relatie tussen managers en medewerkers. Onze frustraties mondden uit in cynisme’.

Als medewerkers Jeroen iets vroegen, dan antwoordde hij nog wel eens met de herkenbare, retorische vraag: ‘wat denk je zelf?’. Ze hadden echter behoefte aan iets anders, namelijk: gewoon een antwoord. Jeroen: ‘Die antwoorden ben ik toen gaan geven. De oplossing lijkt achteraf simpel, maar aan de miscommunicatie lag wel degelijk een verhulde oorzaak ten grondslag. Ik zag mijn mensen niet zoals ze waren, maar zoals ik ze graag wilde zien: zelfstandiger. Dit perspectief moest ik leren loslaten. Nu weet ik dat goede leiders zich altijd bewust moeten zijn van paradigma’s over de mores en de sfeer tussen mensen en dat ze verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun eigen reacties op de behoefte van anderen’.

Het effect op de organisatie van de verandering van leiderschapsstijl was duidelijk merkbaar. De dynamiek in het bedrijf nam toe en de verzuurde atmosfeer verdween. Jeroen: ‘Mensen voelden zich gesteund en werden zekerder van zichzelf. Ofwel: ze werden wat we vanaf het begin van ze verwachten: zelfstandiger. Onze verbeterde manier van communiceren bewerkstelligde precies die wens. Nu kunnen we alsnog steeds meer de rol van sponsor spelen. In andere woorden: we eisten van mensen dat ze aan onze verwachtingen voldeden. Na het volgen van de training hebben we ze ook daadwerkelijk geholpen om aan die verwachting te voldoen’.

Is dat de reden dat Andarr in 2007 is de eerste prijs heeft gewonnen in de ‘Great place to work’-competitie? Jeroen: ‘Ik denk inderdaad dat onze trainingen bij FPnP beslissend zijn geweest voor het winnen van deze prijs. We delen alles met de groep. Iedereen mag hier bijvoorbeeld ideeën lanceren, in onze zogenaamde ontwikkelgroep. Ook ons businessplan wordt door ons allemaal gemaakt. Iedereen mag goede suggesties voor aanvullingen of veranderingen doen. FPnP heeft ons geholpen een bedrijf te worden waar zo open gecommuniceerd wordt’.

Jeroen vind de manier van werken bij Andarr heel normaal. ‘Maar je merkt dat anderen het toch heel apart vinden. Weinig bedrijven communiceren intern zo open. Toch denk ik dat alle organisaties zo kunnen werken. De FPnP-aanpak is zeker te leren. Ik ben ook niet bang om het geheim van ons succes uit te dragen. We werken niet alleen voor het geld, maar ook voor het avontuur en het plezier. Het cynisme is verdwenen uit onze organisatie. Dat deel ik graag’.

De klanten van Andarr is de manier van werken bij Andarr niet ontgaan. Jeroen: ‘Bij een grote overheidsorganisatie hebben we meerdere projecten gedaan. Nadat we de prijs hadden gewonnen zeiden ze: nu begrijpen we waarom al jullie adviseurs zo op elkaar lijken: ze zijn respectvol, eerlijk en zijn altijd bereid te praten. Ze zoeken niet de confrontatie’. Jeroen: wij zoeken verbinding, in plaats van afstand’.

‘Eerlijk en respectvol’, het zoeken naar verbinding in plaats van afstand: is Jeroen niet bang als soft versleten te worden? ‘Nee, het draait om duidelijkheid, dat hoeft zeker niet soft te zijn. ‘Hard op de inhoud, zacht op de relatie’, is een motto dat bij FPnP wordt gehanteerd. Je mag best hard en duidelijk zijn, maar dan wel over de juiste zaken. Het gaat er om dat je met respect op zoek gaat naar het gezichtspunt van de ander. Als je dat gezichtspunt gaat zien en begrijpen, liefst wederzijds, ontdek je wat die gezichtspunten verbindt. Daarmee ontstaat dialoog en een “rijke” oplossing voor vraagstukken, een oplossing die recht doet aan de verschillende gezichtspunten op een vraagstuk’.

Rapport van Great place to work Europe, met analyse van Andarr.

Andere blogs