Follow by Email
Facebook

Blog 6 van serie: Zeven praktische suggesties om door een crisis te navigeren

Door crisis navigeren met hulp van Impeccable Leadership (ILS)

In de eerdere blogs heb je reflecties, principes en inzichten kunnen lezen over hoe Impeccable Leadership jouw organisatie van dienst kan zijn in deze huidige crisis. We beschreven:
Hoe inzicht in de verschillende ontwikkelfasen je verder kan helpen;

Het belang van een duidelijk kader, verbinding en commitment om een (nieuwe) richting te bepalen; 
Verschillende leiderschapsreacties in tijden van crisis;
De leiderschapsrollen die bijdragen aan teamontwikkeling en performance. 
In de laatste blog van deze serie lees je de 7 belangrijkste suggesties die je kunnen helpen om ILS in jouw praktijk toe te passen. 

1. Neem een moment om te pauzeren, reflecteren en genereren 
Het is allereerst belangrijk, zelfs in de grootste hitte van de crisis, om afstand te nemen en te reflecteren. Al is het slechts 5 minuten tijdens, of aan het begin van je dag.  Hierdoor verruim je je perspectief en groeit je bewustzijn. Dit is de eerste stap om je innerlijke staat te veranderen en toegang te krijgen tot je innerlijke bronnen om effectief met deze crisis om te gaan. Op die manier stel je jezelf in staat om reactiviteit om te buigen naar een meer proactieve- en generatieve staat [1].

2. Ontdek je sponsor ‘attitude’
Overstijg je angst, en ontwikkel je ‘persoonlijke kracht’ om het geheel te kunnen dienen voor je persoonlijke belangen. Hoewel we misschien gedwongen worden om snel te reageren, is het belangrijk om als sponsor te pauzeren, te voelen, en stil te staan bij de volgende vragen:
– Wat zijn mijn- en onze neigingen om op deze crisis te reageren?
– Wat vermijden we? En waar zijn we bang voor?
– Wat zou er gebeuren als we toe bewegen naar wat we geneigd zijn te vermijden?
– Wat zijn de gevolgen op lange termijn?
Deze vragen kunnen je helpen om ‘automatische’ reacties te voorkomen en stimuleren je vermogen om bewuste beslissingen te nemen.

3. Zorg dat je iets doet, ook al is nog niet alle informatie beschikbaar
Mensen zijn vaak geneigd destructieve beslissingen te nemen onder druk. En in een crisis is ‘perfectionisme de vijand van effectiviteit’. Maar laat je niet verlammen, uit angst om fouten te maken.  Nodig je zelf uit om in die druk te ontspannen en vervolgens een passende actie te ondernemen. Identificeer als sponsor bijvoorbeeld de implicaties van bedreigingen en kansen en definieer vervolgens duidelijke prioriteiten die gedrag en besluitvorming sturen. Hierbij kan het ook helpen om vanuit korte feedback loops te werken en gaandeweg je aanpak aan te passen.

4. Neem contact op met mensen – maak verbinding
Verbinding legt namelijk de basis voor impact. Stel vragen over wat de crisis voor invloed heeft op hen. Vraag hen waar ze behoeften aan hebben en hoe je hen kunt ondersteunen. Zowel steun als acceptatie beïnvloeden iemands stemming en dragen bij aan iemands zelfvertrouwen. Het is daarom belangrijk om verbonden te blijven met wat mensen nodig hebben om zich in hun kracht te voelen en om te blijven presteren. Laat bijvoorbeeld weten dat je begrijpt dat het een uitdaging is om thuis te werken terwijl je rondrennende kinderen om aandacht vragen. Op deze manier toon je je zorg, je betrokkenheid en je begrip voor hun situaties. Wellicht herken je het ook dat de ‘videoconferenties’ na verloop van tijd steeds korter duren en meer langs de inhoud worden gestuurd. Dat maakt het nog belangrijker dat je regelmatig vraagt ​​hoe het met mensen gaat. En ze zo ook de ruimte biedt om hun zorgen en uitdagingen bespreekbaar te maken.

5. Wees transparant over je eigen gevoelens en behoeften
Op die manier vergroot je namelijk het vertrouwen, en dit vertrouwen werkt bekrachtigend. De paradox is echter dat openheid en kwetsbaarheid voorafgaan aan vertrouwen, en niet andersom. En zoals Joseph Jaworski, een beroemde facilitator op het gebied van leiderschapsontwikkeling, [2] zegt: ‘Vertrouwen activeren boven angst is een keuze’. Het draait er allemaal om dat je eerst mens mag zijn, en alleen als dat het geval is heb je het met elkaar over de inhoud. De sleutel om elkaar hierbij op te tillen, en ook voor elkaars belangen te zorgen, vind je in het aangaan van een creatieve dialoog.

6. Werk in verschillende fasen
Dit maakt het mogelijk om een op ‘ontwikkeling’ gebaseerde aanpak te hanteren. Een team kan in het begin reactief zijn, of het kan terugvallen vanuit een proactieve- in een reactieve toestand – omdat het in het team ontbreekt aan oriëntatie of teamleden bang zijn. Dit is volkomen normaal. Voor zowel de reactieve-, als de actieve- en proactieve fase geldt dat alle fasen zijn kansen, uitdagingen en valkuilen kennen. Door op het juiste moment de juiste rol te kiezen kun je handelen naar er wat nodig is om de teamontwikkeling, de performance te verbeteren en je impact te vergroten.

7. Creëer een duidelijk kader, zet de juiste competenties in en ga voor een bekrachtigende mentaliteit en stemming
Wil je optimale prestaties leveren? Dan is het van belang dat je met aandacht de balans weet te behouden tussen deze factoren. Hierdoor zorg je ervoor dat de generatieve kracht van individuen, teams en je organisatie ontplooit. En ‘People support what they create’ – dus blijft vooral je collega’s betrekken!

Heb je behoefte aan meer ondersteuning in jouw praktijk?
En wil je inspiratie op doen om een stap verder te gaan in dit navigatie proces? Bekijk dan ons veelzijdige aanbod van Impeccable Leadership, of van generative factilitation. En/of lees hier het volledige artikel. We organiseren online en offline cursussen in verschillende landen. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke coaching, masterclasses, leiderschapstrajecten, onze ‘leiderschap en performance’ scan, (online) team ontwikkeling en collectieve ontdekkingen met het Transformatie Proces Model (TPM) van Impeccable Leadership. Je kunt ook direct contact contact met ons opnemen. 

[1] Heb je interesse wat het betekent om je generatieve staat in jezelf en anderen te activeren? Dan raden we je aan het diepgaande werk van Stephen Gilligan en Roberts Dilts te verkennen.
[2] Zoals gedeeld door Joseph Jaworski (Generon International) in de MasterClass interviewreeks van het Generative Facilitation Institute in april 2020.

Andere blogs